Deser jabłkowo - gruszkowy

Ryż brązowy długoziarnisty Eko – 250 gram Jabłka (u nas szara reneta) – 2 szt

(cztery porcje)

Składniki:

  Ryż brązowy długoziarnisty Eko – 250 gram
  Jabłka (u nas szara reneta) – 2 szt
  Gruszki – 2 szt.
  Agar agar – 1 kopista łyżeczka
  Kakao organiczne -3 łyżeczki
  Dobre masło – 1 łyżka
  Miód – 1 łyżeczka
  sól – maleńka szczypta

Wykonanie:

Namoczyć ryż na noc, ugotować z odrobiną soli , dodać jabłka starte na dużym tarle, rozpuścić Agar agar w odrobinie wrzącej wody, wymieszać , dać do pojemniczków, które nadadzą kształt. Z gruszek zrobić mus, do polania lub popicia. Potem jak ryż ostygnie i nabierze odpowiedniego kształtu to wyłożyć na talerzyk. Zrobić polewę z masła i kakao, jak już gotowa to wtedy dodać łyżeczkę miodu, wymieszać. Deser przyozdobić polewą , musem, kawałkiem jabłka, jak komu fantazja podpowie.
Bez polewy i tylko z odrobiną musu można podawać podczas programów oczyszczających.

Powrót