Naleśniki bezglutenowe

1 miarka mąki gryczanej 1 miarka maki ryżowej

Składniki:


  1 miarka mąki gryczanej
  1 miarka maki ryżowej
  1/2 miarka mąki ziemniaczanej
  2,5 miarki mleka kokosowego lub innego
  50 ml oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki. Najlepiej zrobić ciasto rano a smażyć je po południu. Przed smażeniem jeszcze raz dobrze zmiksować.
Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze kilka łyżek wody.
Naleśniki smażyć partiami z obu stron. Układać w stosik i podać na stół, gdy są gotowe.

Przykładowe nadzienie do naleśników:
  ½ kg truskawek (kilka truskawek zostawić do przybrania),
  2 miarki Daily Delicious (może być nie musi),
  kawałek pasty daktylowej lub kilka daktyli namoczonych wcześniej dla osób, które lubią bardziej słodkie
  1/3 cukru pudru waniliowego (oryginalnego) lub samej wanilii (może być nie musi)


Truskawki umyć, dodać daktyle, razem zblendować, dodać Daily Delicious, cukier puder czy wanilię, ubić to wszystko na pyszny krem. Cienko posmarować naleśniki złożyć na cztery  i polać po wierzchu jeszcze tym kremem truskawkowym. Podawać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Smacznego !

Powrót