Makaron warzywny

4 równe, większe marchewki 2 średnie , młode cukinie

(danie na dwie głodne osoby)
(niezbędne jest urządzenie do robienia makaronu z warzyw)

Składniki:
  4 równe, większe marchewki
 
2 średnie , młode cukinie
 
Płaska łyżeczka soli
 
Łyżka masła (83%  tłuszczu) lub łyżka dobrego oleju

Wykonanie:
Marchew i cukinie obrobić w maszynce do makaronu , tak by wyglądało jak spaghetti .
Nalać wody do garnka 4 – 5 litrowego , posolić jak się zagotuje wrzucić marchew, po kilku minutach, wyłączyć jak jest mocno al’dente to pozostawić we wrzątku na 2-3 minuty dojdzie do miękkości. To odcedzić, dać na sitko nie wylewając wody, w tej samej gotujemy cukinie ale ja znacznie krócej 3-4 minuty i tez po chwili odcedzić , dać na talerz, na wierzch dać masło , wymieszać i zjeść . Pyszne, szybkie w robieniu i bardzo tanie a jakie zdrowe (zwłaszcza gdy mamy warzywa eko ).

Powrót