Kapusta Pak Choi

1 główka kapusty 1 duża cebula....

Składniki:


  1 główka kapusty
  1 duża cebula
  2 łyżki prażonego słonecznika
  1Łyżka masła lub smalcu gęsiego
  2 małe pomidory
  1-2 łyżek sosy shoyu (mild) BIO
 Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę przekroić na pół wzdłuż , dokładnie umyć, osuszyć.
uprażyć słonecznik na suchej patelni ( wcześniej namoczony na noc)
skroić cebule , dać na rozgrzany tłuszcz, dać kapustę Pak choi, skropić sosem shoyu podusić, po 4 minutach dać odrobine wody , dać pokrojone pomidory i obrócić kapustę , przykryć i dusić góra 10 minut, ma być lekko al dente.
Nałożyć kapustę na talerz, cebulkę i pomidory tez, u nas daliśmy również masełko lniane ( grecki serek z olejem lnianym, kurkuma, imbirem, pieprzem i sola). Całość posypać prażonym słonecznikiem, koperkiem zielonym, przyprawa gomashio. Pychota , polecam bo warto

Powrót