Składniki:
1 główka kapusty
1 duża cebula
2 łyżki prażonego słonecznika
1Łyżka masła lub smalcu gęsiego
2 małe pomidory
1-2 łyżek sosy shoyu (mild) BIO
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę przekroić na pół wzdłuż , dokładnie umyć, osuszyć.
uprażyć słonecznik na suchej patelni ( wcześniej namoczony na noc)
skroić cebule , dać na rozgrzany tłuszcz, dać kapustę Pak choi, skropić sosem shoyu podusić, po 4 minutach dać odrobine wody , dać pokrojone pomidory i obrócić kapustę , przykryć i dusić góra 10 minut, ma być lekko al dente.
Nałożyć kapustę na talerz, cebulkę i pomidory tez, u nas daliśmy również masełko lniane ( grecki serek z olejem lnianym, kurkuma, imbirem, pieprzem i sola). Całość posypać prażonym słonecznikiem, koperkiem zielonym, przyprawa gomashio. Pychota , polecam bo warto