Składniki:
2 główki kapusty;
1 duża cebula;
1 duży lub dwa mniejsze pomidory;
1 Łyżka masła lub smalcu gęsiego;
Przyprawy:
Po 1/3 łyżeczki od herbaty kolendry, kozieradki, gorczycy
Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Kapusty dokładnie myjemy, potem szatkujemy i wrzucamy na gotującą osolona wodę. Po zagotowaniu przez 2-3 minuty odcedzamy. Na patelni dajemy tłuszcz, pokrojona cebule i odrobinę wody i dusimy cebulkę, potem dajemy odcedzoną kapustę i dusimy 10 minut, w międzyczasie dodajemy zmielone na świeżo przyprawy, Potem dajemy umyte a najlepiej obrane ze skórki pomidory , pokrojone w kostkę i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Tak przyrządzoną kapustę można podawać z chlebem, kaszą czy ziemniakami i jest doskonała. Dla mięsożerców możemy dodać ją do pokrojonego i uduszonego mięsa. U nas była to na przykład wątróbka cielęca.
Powrót