Bigos wegetariański

kapusta biała - ½ małej główki kapusty kapusta kiszona – ½ kg...

(porcja na osiem osób)

Składniki:

  kapusta biała  - ½ małej główki kapusty
 
kapusta kiszona – ½ kg (kapusty najlepiej z beczki)
 
soczewica zielona – 200 gramów
 
cebula – 1 duża
 
suszone grzyby –  kilkanaście sztuk (ile kto ma i najlepsze leśne)
 
przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, kozieradka, gorczyca, kolendra (najlepiej na świeżo zmielić w młynku po łyżeczce z każdego z wyjątkiem pieprzu, którego dajemy mniej )

Wykonanie:

Kapustę białą surową szatkujemy i gotujemy w garnku z woda, po kilku minutach gotowania odlewamy wodę i dajemy nową ( w celu pozbycia się goryczki)

Kapustę kiszona gotujemy w osobnym garnku , jeżeli jest mocno kwaśna to również odlewamy wodę i dolewamy nowej. W międzyczasie kroimy cebule, dusimy na patelni dodając oleju kokosowego. Gdy kapusta biała podgotowana to dajemy do niej opłukana soczewice i gotujemy dalej (około 15 minut), potem dodajemy wcześniej namoczone suszone grzyby i wodę z nich też, pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy, potem mieszamy z ugotowana kiszona kapustą, nie dolewając wody z niej, chyba, że po spróbowaniu chcemy by bigos był kwaśniejszy. Po 3-4 minutach potrawa już gotowa.

Smacznego

Powrót