Bakłażan zapiekany

Bakłażan, średni - 1 szt. Papryka surowa, czerwona – 1 szt.....

Bakłażan zapiekany z warzywami i serem kozim

Składniki:

  Bakłażan, średni  - 1 szt.
  Papryka surowa, czerwona – 1 szt.
  Pomidor, średni  - 1 szt.
  Cebula, mała – 2 szt.
  ser kozi w plastrach – 10 dkg
  Oliwa z oliwek – 2 -3 łyżki
  Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  Szczypiorek – 2 łyżeczki

Przyprawy:
gorczyca, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz, sól nieoczyszczona, mieszanka ziół suszonych lub świeżych.

Wykonanie:

Umyć bakłażana, naciąć go wzdłuż, co mniej więcej centymetr ale nie do końca, tak by nadal był cały.
Pokroić cebule na krążki, pomidora na pół a następnie na plasterki, paprykę na krążki, a plastry sera na mniejsze kawałki.

Rozmieszać zioła ze zmielonymi przyprawami, dodać zgnieciony czosnek, sok z cytryny,  pędzelkiem kuchennym posmarować wszystkie warzywa i dokładnie również wewnątrz każdy plaster bakłażana. Odczekać kilka minut. Potem pomiędzy każdy plaster bakłażana wkładać, pomidora , paprykę , cebulę, ser. Resztą oliwy z ziołami i przyprawami posmarować po wierzchu całego bakłażana. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec 20-30 minut w temp 180 stopni. Podawać posypany szczypiorkiem na ciepło.

Dlaczego powinno się jeść właśnie bakłażany?

Bakłażan jest cudem natury dla twojego serca. Zawiera on błonnik, potas, witaminę C, witaminę B6 oraz składniki odżywcze, które wspomagają pracę serca. A poza tym jest pyszny i bardzo syty, warto się przekonać do niego

Powrót