Opinie


Program Colo Vada - czy warto?
3 rok dziennych studiów - zima, wyjątkowo ciężkie półrocze, dosłownie ... Czytaj dalej
Patrycja B


Efekty H-500 i nie tylko...
Witam. Chciałem wyrazić swoją opinię na temat suplementów firmy Coral ... Czytaj dalej
Mat Morales


Detox - pierwsze kroki
12-01-2016 r. …..dziś rozpoczynam trzeci dzień z Coral Mine. Więcej ... Czytaj dalej
Dominika P


Artykuły


Odrobaczanie vs układ nerwowy
Postaram się przedstawić moje przemyślenia w sprawie tytułowej na podstawie ...


Przygotowanie wody - zasady
1. Pierwsze kroki – WODA Po co nam, ludziom woda? ...


Odbudowa po oczyszczaniu
Odbudowa flory bakteryjnej jelit po oczyszczaniu Kiedy usunęliśmy z organizmu ...


Problemy z zasypianiem
Jak sprawić by sen był naturalny i przynosił odpoczynek Twojemu ...


Jak podnieść odporność
Jak podnieść odporność i ochronić organizm przed infekcjami. Kiedy zaczynasz ...


Odbudowa flory jelit
Florę bakteryjną w jelitach należy odbudować po każdym oczyszczaniu. Jeżeli ...


Oczyszczanie jelit
Program Colo - Vada Plus jest kompleksowym programem, który oczyszcza ...


Diagnozowanie obecności
Jak zdiagnozować obecność pasożytów w organizmie człowieka? Coraz częściej słyszymy ...


Oczyszczanie nerek
Nerka (łac. ren gr. nephros) – narząd układu moczowo-płciowego pełniący rolę wydalniczą (produkcja moczu), regulacyjną (utrzymanie homeostazy) i endokrynną ...


Program Colo-Vada Plus
Oczyszczanie organizmu - Program Colo-Vada Plus Program Colo - Vada ...


Detox
Na początek kilka słów o toksynach jako takich. Skąd się ...


Zmień siebie w 90 dni
Zmień siebie w 90 dni Dołącz do nas już teraz ...


Przygotowanie do odrobaczania


Detox czyli przygotowanie do odrobaczania.

Przygotowanie do oczyszczania z pasożytów ( popularne odrobaczanie) powinno trwać w zależności od tego jaki tryb życia wiodłaś/eś przed podjęciem decyzji podjęcia się przeprowadzenia programu odrobaczającego, od dwóch tygodni do miesiąca czasu. Standard to jeden miesiąc. W tym czasie podajesz biodostępną wodę (wrażliwych na polecanie produktów uprzedzam nie musisz mieć koralowca do tego jeżeli żyjesz niedaleko górskiego źródła, które jest woda żywą, to wodą z takiego źródła może być biodostepna). Czyli pijesz taką wodę w ilości 30 ml na kg wagi ciała. 1/2 godziny przed i 2 godziny po jedzeniu. Pijesz w temperaturze ciała (więcej informacji o wodzie w dalszej części artykułu). Ten miesiąc, to również czas na zmiany w zasadach żywienia, dlatego warto już wtedy próbować nowe potrawy (zdrowe), zmniejszyć ilość jedzenia, poszukać źródeł dobrych warzyw. Zacząć w ten sposób karmić dzieci, bo nie można z dnia na dzień powiedzieć rodzinie, że dzisiaj schabowy jest ostatni raz aż do zakończenia kuracji a od jutra tylko korzonki, bo rodzina zastrajkuje. Należałoby oczyścić się całą rodziną i cała rodzina powinna być do tego przekonana i przygotowana. Co jesz podczas odrobaczania? Kasze: jaglaną i gryczaną, ryz brązowy, warzywa (szczególnie czosnek i cebula), mało owoców, mało produktów mącznych o ile to z maki pełnoziarnistej. Mięso białe gotowane ( hodowli przydomowych, nie przemysłowych) i jesz je rzadko , najwyżej jeden posiłek dziennie. Ryby gotowane na parze, halibut, dorsz, pstrąg. Stosujesz dużo przypraw ziołowych, roślinnych. Warto tez, abyś przekonał/ przekonała się do kiełkowania wszelkiego rodzaju nasion ale przygotowując je samemu w domu, nie ze sklepu bo tam często są już spleśniałe. A dlaczego wyjaśnię później.

Czego nie powinieneś jeść podczas odrobaczania?

Nabiału, słodkiego (wyjątkowo odrobina miodu), białej mąki, białego ryżu, drożdży, smażonego, czerwonego mięsa, glutaminianu sodu, żywności przetworzonej szczególnie gotowych potraw ze sklepu, wędlin, majonezu , ketchupu (chyba, ze własnoręcznie przygotowany w domu z ekologicznych pomidorów), nie jemy fast food, nie stosujemy używek (kawy), alkoholu. Najlepszy czas na profilaktyczne odrobaczanie to od późnej wiosny do jesieni. Jest wtedy dosyć ciepło i jest dużo warzyw. Jeżeli zachodzi potrzeba odrobaczania w zimie to dieta opiera się na warzywach korzennych i kiszonkach oraz wszelkiego rodzaju kaszach. W czasie odrobaczania trzeba również zadbać szczególnie o higienę, częsta zmiana pościeli, która razem z bielizną osobistą powinna być prasowana w tym okresie.

Równocześnie (jeżeli posiadasz) odrobaczyć powinieneś także domowe zwierzęta (psy, chomika, papugę, koty). W czasie przygotowania do odrobaczania zalecamy detoksykację organizmu. Jeżeli w naszym organizmie żyją pasożyty, są tam również duże ilości toksyn, wirusów, bakterii i grzybów. Dlaczego? Dlatego, że to jest to samo środowisko, zakwaszone, zatoksycznione. Zaczynamy od toksyn bo to najłatwiej. 80% toksyn jest rozpuszczalne w wodzie i wydalane są przez nerki. Toksyny te powstają w wyniku normalnej przemiany materii, zdrowy tryb życia nie ma wpływu na ich powstawanie ale ma na wydalanie. Picie wody, o której wspomniałam na początku pomaga wyprowadzić toksyny. Ale mowa tu o wodzie czystej czyli roztworze nienasyconym. Dodanie do wody cytryny powoduje, że roztwór staje się nasycony i taka woda nie usuwa toksyn. Najważniejsze jest picie odpowiedniej wody na czczo. Naukowcy japońscy obliczyli, że 640 ml to ilość jaką powinno się wypijać zaraz po przebudzeniu. pozostałe 20% toksyn rozpuszcza się w tłuszczach i te wydalane są przez żółć i jelito grube. W detoksie stosujemy lecytynę, która jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym, poprawia otok żółci, której prawidłowa praca przy oczyszczaniu organizmu jest niezbędna. Podajemy tez w czasie detoxu enzymy trawienne, są one niezbędne do prawidłowego trawienia i przyswajania wartości odżywczych przez Twój organizm. Jest modne stwierdzenie, że jesteś tym co jesz a ja (nie tylko ja) twierdzę, że jesteś tym co przyswajasz. Można zajadać się super dobrą, ekologiczną żywnością i nie przyswajać wartości odżywczych właśnie z braku enzymów trawiennych. Rodzimy się z możliwością wyprodukowania pewnej ilości enzymów trawiennych ale poprzez jedzenie produktów zawierających mnóstwo chemii wytracamy te enzymy chcąc cokolwiek pozyskać z takiej żywności dla naszego organizmu. Kiedy najczęściej w wieku średnim ( a teraz obserwuje się, że coraz młodsi ludzie) zaczynasz mieć problemy z żołądkiem, trawieniem to jest znak, że brak nam tych enzymów trawiennych. Polecamy tu enzymy trawienne pod nazwą Assimilator, która zawierają w sobie 7 grup enzymów trawiennych. Wprowadzenie ich do codziennej diety pozwala zacząć przyswajać witaminy , minerały, aminokwasy, NNKT z jedzenia. Tutaj nasuwa mi się dygresja, że niestety nasze warzywa i owoce w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tak diametralnie zmniejszyły ilość wartości odżywczych, że nie jesteśmy sobie w stanie dostarczyć wszystkich nawet zdrowo się odżywiając. Potwierdzają to badania Szwajcarskiej firmy (dla chętnych mogę udostępnić je). Omawiając enzymy trawienne nawiąże do tego dlaczego powinniśmy wszelkie nasiona kiełkować i dopiero spożywać. Otóż nasionko nie po to jest byśmy je jedli ale by roślina za rok mogła z niego wyrosnąć. Prawdą jest, że całe nasiona (z otoczką) zawierają mnóstwo wartości odżywczych ale te wartości są zamknięte wewnątrz nasionka. W osłonce zawarte są fityny, które maja właściwości trujące w obronie przed owadami i jeżeli spożywasz nawet całe nasionko, czy produkty pełnoziarniste z niego to Twój organizm by je strawić zużywa Twoje  enzymy trawienne. Jeżeli to samo nasionko poddamy procesowi kiełkowania wszystkie wartości odżywcze zostaną uwolnione a fityny zostaną zamienione w enzymy trawienne i nasz organizm może z takich produktów czerpać również enzymy trawienne, co jest wspaniałe dla procesu trawienia w naszym organizmie. Jak widać pozostaje nam kiełkować co się da, wierzcie mi jest to proces łatwy mało wymagający i absorbujący czas .

Ostanie zalecenie dotyczące detoksu przygotowującego do odrobaczania jest to odkwaszenie organizmu i dodanie energii. Najlepsze pod tym względem są naturalne antyoksydanty wodorowe bo ich nie można przedawkować (witaminę C można, wbrew temu co się słyszy). Antyoksydanty podane w wodzie, uruchamiają w niej energię i tym samym wzmacniają nas, spowalniają proces starzenia i odkwaszają organizm. Takim bezkonkurencyjnym antyoksydantem jest H-500 , który sprawia, że ładunek wody zmienia się na -500 mV . Dla ciekawości podam, że podobny redox ma źródło w Lourdes we Francji ale po zapakowaniu do butelki wytraca go i już nie ma takich wspaniałych właściwości. Dlatego tez na początku mojej wypowiedzi wspominałam, że jeżeli ktoś mieszka blisko źródła w górach ma możliwość korzystania ze wspaniałej wody nawet za darmo. Dla tych co nie maja takiego szczęścia mamy produkty naturalne, które poprawiają jakość wody , myślę, że w cenach dostępnych dla większości społeczeństwa nawet w Polsce. Podsumowując przygotowanie do detoksu ważne jest, abyś w czasie poprzedzającym rozpoczęcie oczyszczania organizmu z patogenów zaopatrzył się i używał biodostępną wodę, dostarczył NNKT , odkwasił organizm i poprawił trawienie. Zmienił dietę i upewnił siebie i wszystkich członków rodziny co do celowości i chęci uczestniczenia w takim procesie. Na koniec dodam tylko, że po tak włożonym trudzie przygotowania się do procesu odrobaczania nie wyobrażam sobie by sięgnąć po chemiczne środki, które zabijają pasożyty i mogą spowodować wtórną intoksykację organizmu. Ale o tym dlaczego tak,  napisze następnym razem.

Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą zrobić taki program i życzę wspaniałych efektów po jego zakończeniu. a chętnych do oczyszczenia z toksyn zapraszamy do kontaktu.
Marta i Wiesław, sciezkizdrowia@gmail.com

Powrót

Produkty


Zestaw "Parashield"
Zestaw Parashield zawiera: 1.Coral-Mine® (3x10 saszetek) Składniki 1 saszetka (zal. ...


Zestaw "Coral Detox"
Coral Detox  - podstawowy zestaw dla efektywnego oczyszczenia organizmu. Detoksykację ...


Shark Liver Oil
Shark Liver Oil to wyjątkowy środek pochodzenia naturalnego, wzmacniający zdrowie. ...


Omega 3/60 (90)
Uczeni od dawna wiedzą, że stosowanie tłuszczu morskich ryb obniża ...


H-500 (60)
H-­500 uzupełnia linię produktów o właściwościach przeciwutleniających. Zapewniając ochronę przed ...


Coral Lecithin
Coral Lecithin - to nowy produkt o wysokiej jakości, który ...


Assimilator
W przypadku pojawienia się potrzeby przyswojenia większej ilości pożywienia niż ...